PC

PC

Polykarbonat (PC) är en amorf termoplast med goda mekaniska och optiska egenskaper. Materialet är transparent med ett högt ljusgenomsläpp, och går att använda i applikationer både inom- och utomhus.

Polykarbonat används bland annat till belysning, fordon, elektronik, medicinteknik och optik. Framför allt är materialets höga slagseghet utmärkande för polykarbonat. Det lämpar sig väl för användning vid låga temperaturer och används ofta i kombination med andra termoplaster som ABS och PBT på grund av dess mycket goda slagtålighet.

Några mindre bra sidor med polykarbonat är att det inte är särskilt reptåligt och därför ytbehandlas material i vissa applikationer som exempelvis strålkastarglas till bilar. Materialet bör inte utsättas för oxiderande syror eller vara i varmvatten över 60 grader under en längre tid.

Polykarbonat är ett glasklart material som är mycket lätt att färga. Det finns tillgängligt i såväl transparenta som opaka kulörer. Materialet är relativt lätt att flamskydda och det finns tillgängliga varianter med höga krav på flamskydd. Även delvis biobaserade varianter av Lexan polykarbonat finns tillgängliga.

Polykarbonat kan bearbetas genom de vanligast förekommande processerna som formsprutning och extrudering.

Huvudsakliga egenskaper:

● Amorf struktur med en kontinuerlig användningstemperatur på 115-120° C
● Hög styvhet, hårdhet och seghet över ett brett temperaturområde (upp till 135° C)
● Lätt att färga in
● Flamskyddande kvaliteter
● Begränsad kemikaliebeständighet (särskilt känslig för sprickbildning och hydrolys)
● Glasomvandlingstemperatur på 150° C

Material

LEXAN™ Resin

leverantör

error: