PLA

PLA

Polymjölksyra (PLA) är en nedbrytbar termoplastik polyester som kan förekomma i amorfa, semi-kristallina eller kristallina strukturer. Dess popularitet som ett hållbart alternativ till fossilbaserade plaster har ökat på grund av dess låga miljöpåverkan och ursprung från förnybara resurser som majs, cassava, sockerrör eller sockerbetor.

PLA är ett mångsidigt material med god draghållfasthet, styvhet och biokompatibilitet. Dess optiska egenskaper gör den lämplig för tillämpningar som kräver genomskinlighet eller en blank yta, och den används ofta inom områden som förpackningar, engångsbestick, textilier och medicinska implantat.

PLA kan brytas ned till koldioxid och vatten under specifika komposteringsförhållanden, vilket är en av dess främsta fördelar och kompenserar för materialets begränsningar. PLA har låg värmebeständighet med en glasomvandlingstemperatur på cirka 60 °C, vilket begränsar dess användning till lågtemperaturapplikationer. Dessutom är PLA känslig för hydrolys, vilket kan påverka materialets hållbarhet och långsiktiga stabilitet.

Primära egenskaper:

  • Nedbrytbarhet och biokompatibilitet
  • Förnybar råvara
  • Mekaniska och optiska egenskaper

 

Några mindre bra egenskaper:

  • Begränsad värme- och kemikaliebeständighet
  • Bearbetningsparametrar skiljer sig från konventionella platser (t.ex. polypropylen)

Material

leverantör

TRIFILON 

Bransch

error: